Historien bag Arnbjerg

Hotel Arnbjerg en en af de få Pavilloner der er tilbage i Danmark. Hotellet ligger i Arnbjerg Parken som kan føres tilbage til 1600 tallet.

1618-1648 - 30 års krigen

I den nordvestlige del af Arnbjerganlægget findes et højdepunkt en mindesten med indskriften:
”Her opkastede Wallensteins soldater en skanse i 1618-1648”.

Dette var ”slagmarken i Varde i 30 års krigen, 1618-1648. Herfra kunne de med deres skyts beherske byen og holde borgerne en sørens masse tønder øl på byens regning. Det fik dog en ende i 1629, men da havde det også gjort et godt indhug i byens regnskab.

1638 - Finder vi første gang betegnelsen "Annæ Bierg"

Det er utvivlsomt en overlevering fra "Sct. Annæ Bjerg" og har forbindelse til det vi i dag betegner som Arnbjergkilden, der formodentlig har været en hellig kilde. Sct. Anna var søfolkenes helgen. Ved kilden er der et skilt med følgende indskrift: Enhver har lov af kilden tage, så meget vand han monne behage. men det vil gå den megen ilde, som vil beskadige Arnbjerg Kilde.

1827 - en driftig mand kom til byen

I 1827 få Varde en byfoged, Anders Wedel-Heinen gift med hofdame og godsejerdatter Elisabeth fra Løjtved på Sydfyn. Wedel Heinen var en driftig mand fra København, der synes, at der var lidt goldt, så han søgte i 1829 gennem byrådet det kgl. Rentekammer om penge til beplantning, det blev bevilliget. Beplantningen startede i 1833 til 1848. Det er det vi i dag ser frugterne af i Arnbjergparken.
Til minde om ægteparret rejse vardeborgere en sten i 1929, den står til venstre, hvor man kommer ind i Arnbjergparken fra Skansen.

1890'erne - Varde med på moden

I slutningen af 1800 blev det meget moderne med lystpavilloner og Varde var med på moden. Så i 1899 opførtes, af byens råd en Pavillon for at undgå, at vardenserne tog til Esbjerg for at more sig. Det er den, der endnu står, med ganske lidt ændret udseende. Det er en af de bedst bevarede Pavilloner i Danmark. I 1941 malede den først kendte forpagter Ejlerskov malerierne i pavillonen. Efter meget debat opførtes yderligere en stor hal til skolemøder o. lign. I året 1914 blev den indviet og var på dette tidspunkt den største hal i Jylland.

1926 - Varde miniby bliver til 

Udenfor ligger et miniature beboelseshus, bygget i 1926 til en håndværkerudstilling. Dette hus er nok det mest fotograferede i Varde, og danner basis for grundlæggelsen af minibyen, som ligger i Arnbjerg anlægget. Minibyen viser Varde i miniature som den så ud for ca. 170 år siden.

1947 - Friluftscenen opføres

Til sidst må vi ikke glemme den store friluftscene, lige ved siden af Hotel Arnbjerg, den ligger på skråningerne op mod Wallensteins Skanse. Det blev taget i brug i 1947 og har plads til 2500 tilskuere. Det er et fasttømret element i Vardes kulturliv.Lige fra Sommerspil til Rockkoncerter.

1948 - Mindelunden opføres

I den østlige end af ænlægget finder man mindelunden over de faldne frihedskæmpere.

1984 - Renovering af Arnbjerghallen

I 1984 ville man renovere Arnbjerghallen, men det viste sig, at der var så meget råd og det ville koste 2,6 mill. at renovere, så man byggede en ny hal i samme stil og med samme spærkonstruktion. 

1996 - Springvandet "Stormflod"  bliver indviet

Det nyeste tiltag i Arnbjergparken er springvandet ”Stormflod” indviet i 1996, der symboliserer Varde Å. Indenfor 1 time kan man opleve de 3 tilstande - almindelig vandstand, vandstigning og oversvømmele.

2005 - Hotellet kommer på private hænder

Hotel Arnbjerg blev, efter en ikke enstemmig byrådsbeslutning, sat til salg i 2005, så det for første gang er på private hænder.

Mange historiske elementer i anlægget

Endvidere rummer anlægget skulpturer af Anker Hoffmann. Dette gælder både Skulpturen, der er til minde om de Varde-sabotører der ofrede livet under 2 verdenskrig, samt skulpturen af ”Vardepigen” og ” den liggende kvinde”  

Book online

Book værelse(r) eller ophold online her eller ring gerne på tlf. 7521 1100

Brasseriet logo

Spis en middag i restaurant Brasseriet, alt mens du nyder den veltillavede mad og udsigten over parken.